Brasilia, Rio de Janeiro 2014

Rio de Janeiro, Brasilia – unelmamatka!

Tämä kohde oli erittäin helppo ja ainoa mahdollinen valinta vuoden 2014 matkakohteeksi. Päätin vuonna 2008, että käyn kaikki jalkapallon MM –kisat katsomassa paikan päällä. Ensimmäinen matka oli 2010 Etelä –Afrikkaan ja seuraavat kisat ovat Venäjällä. Vuotta ennen varasin hotellin ja lennot. Yöpymisen keskihinta kahden tähden hotellissa ennen kisoja oli noin 30 € hengeltä – kisojen aikaan hinta oli 115€! Mielestäni tämä oli silti kohtuullinen, koska on aivan yleistä rahastaa suurtapahtumien aikaan. Lennoissa oli myös ”kisalisää”. Halvimpia edestakaisia lentoja ennen kisoja oli tarjolla hintaan 795 €, mutta kisakuukauden aikana halvin mahdollinen lento oli 1290 € ja eihän se auttanut kuin maksaa.

Paikallista hiekkataidetta

FIFA

Kansainvälisellä jalkapalloliitolla on hieno idea lipunmyynnin suhteen. Vuotta ennen voi rekisteröityä ja pitkin vuotta pidetään lippuarvontoja eri peleihin. Jokin osa on varattu sponsoreille ja paikallisille faneille. Suurin osa lipuista menee tämän arvonnan kautta. Itse osallistuin jokaiseen mahdolliseen Rion pelien arvontaan, mutta ei ollut onni myötä. Olin lähdössä paikan päälle ilman lippua. Arvonnan hienous on mielestäni se, että rahalla ei voi ostaa jos arpa ei suosi. Paikalliset pääsevät joihinkin peleihin n. 15€:lla ja kallein mahdollinen peruskatsomolippu MM –finaaliin maksoi 330€. Verrattuna muihin tapahtumiin maailmalla pidän tätä hintatasoa erittäin halpana. Erikoisuutena ovat erilaiset lippupaketit ja kallein paketti oli Rion seitsemään otteluun oleva All Inclusive -aitio, jonka hinta oli n. 900000$. Hinta sisälsi liput 20 hengelle, ruoat, parhaat katsomopaikat, VIP –parkin jne.

Eri maan kannattajat näkyivät selvästi

Olin siis paikan päällä ilman lippua. Maassa maan tavalla tarkoitti minun kohdallani, että jäin kokonaan ilman! Brasilian lain mukaan lippujen myynti mustassa pörssissä on rikos ja siitä voi saada kaksi vuotta vankeutta. Siitä johtuen en nähnyt paikan päällä kuin kaksi lipputrokaria ja he vaikuttivat erittäin epäilyttäviltä ja hinta oli yli 500 € per lippu. Katsoin paikan päällä pelejä FIFAn Fun Parkissa. Copacabanalle oli pystytetty suuri skriini, josta pystyi katsomaan kaikki 64 ottelua. Tässä parkissa katsoin useita pelejä ja silloin kun en jaksanut sinne kävellä, niin pidimme kisastudiota omalla hotellilla ja lähipubissa. Oman hotellin kansainvälinen vieraslista oli melkoinen. Paikalla oli edustettuna tusinan verran eri maita ja lähemmin tutustuin japanilaiseen Nobuhiroon, joka oli paikan päällä työmatkalla, mutta kisojen takia hän oli jäänyt reiluksi viikoksi Rioon. Nobuhiron tapasin uudestaan Japanin matkalla vuonna 2015.

Fifa fan fest

Aavekaupunki

Jalkapallo on enemmän kuin urheilua Brasiliassa. Se on enemmän kuin mikään missään, jos katsoo yleistä katukuvaa pelien aikana. Brasilian pelatessa koko kaupunki oli viherkeltainen ja maa pysähtyy pelien aikana. Satuin olemaan lentokentällä lähdössä pois, kun Brasilia pelasi yhtä alkusarjan otteluaan. Lentäjät eivät lentäneet ja lähtömme viivästyi ”ruuhkan” takia. Yllättäin ruuhka purkautui silloin, kun jalkapallo-ottelu päättyi. Odottelin kentällä kansainvälisellä alueella ja kävin ostoksilla ennen peliä. Lentokenttämyymälät menivät kiinni ensimmäisen puoliajan aikaan, vaikka ovet olivat auki. Kaikki myyjät katsoivat peliä ja puoliajalla he tekivät varmaan myyntiennätyksen. Toisen puoliajan alkaessa myyjät valuivat takaisin televisioiden ääreen. Jalkapallon merkitystä Brasilialle ei kukaan voi tajuta ja itsekin hämmästelin sen mahtavuutta. Ennen pelejä kaikki lehtikojut olivat aivan täynnä ennakkoliitteitä ja pelien jälkeen koko maa oli voiton huumassa. Brasilia hävisi välierässä murskavoitolla Saksalle, jolloin olin jo Azoreilla lomamatkalla. Tämän kokeminen olisi ollut varmasti karmeaa paikan päällä. Koko maa itki, sillä kaikki odottivat mestaruutta omista kotikisoista.

Lentokentän myymälä pistelakossa

Rio de Janeiro

Kävin minä muuallakin kuin vain Fun Parkissa. Riossa on todella kaunis luonto ja hyvin erilaisia sekä kauniita kaupunginosia. Kristus –patsas oli massiivinen ja näkemisen arvoinen. Uimarannat ovat maailman kuulut ja rannan tuntumassa on erittäin leppoisaa syödä ja juoda kun meri-ilma puhaltaa ravintolan pöytiin.

Kristus 😉

Ilmainen matka

Brasilian matkan alussa olin menossa lentokentälle Helsingissä, kun netistä selvisi, että ensimmäinen lento Helsinki – Lissabon oli peruttu ja sitä kautta jatkolento Rioon jäi myös lentämättä. Lentoyhtiö tarjosi hotelliyötä ja ruokavouchereita, jotka otin vastaan. Selvisi myös, että he ovat EU:n sääntöjen mukaan velvollisia korvaamaan pitkän lennon peruutuksesta vähintään 600€. Tähän ehdotin Tap Portugalille, että he maksaisivat seuraavan matkani ja he suostuivat siihen. Tästä johtuen sain lennot Helsinki – Dakar – Helsinki ilmaiseksi. Hyvää asiakaspalvelua sanon minä!